Γράφει η Χρύσα ΚακιώρηCuisine Cyclades 2025 με θέμα «Η Γεύση της Αυθεντικότητας».
Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου το Forum INSULEUR με θέμα «Οικοδόμηση Ανθεκτικότητας στις Νησιωτικές Οικονομίες μέσω Βιώσιμης Γεωργίας» θα αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής των νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε. Ανάμεσα στις θεματικές: η τρέχουσα κατάσταση του αγροτικού τομέα στα νησιά, οι προκλήσεις, καθώς και οι πολιτικές της Ε.Ε. για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Στις συνεδρίες συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.
Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου θα διενεργηθεί το Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades2025 με θέμα «Η Γεύση της Αυθεντικότητας» στο Θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, σε συντονισμό της σεφ Ντίνας Νικολάου, με τη συμμετοχή από παραγωγούς, επαγγελματίες, συγγραφείς και δημοσιογράφους σε έναν ανοιχτό διάλογο γύρω από τη γεύση, την παράδοση και τη σύγχρονη ταυτότητα της κυκλαδίτικης κουζίνας.
Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται ονόματα από τον χώρο της παραγωγής, της γαστρονομίας και της επιστήμης, όπως οι Γιάννης Ρούσσος, Θάλεια Τσιχλάκη, Γεώργιος Λούκας, Δημήτρης Ρουσσουνέλος, Μαρίνος Σουράνης, Μανώλης Κωβαίος και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του κυκλαδίτικου παραγωγικού ιστού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και συζητήσεις για το όραμα και τους στόχους του Δικτύου Aegean Cuisine, για την παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων και τη σημασία της ένταξής της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με τη θεσμική στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Όσοι δεν μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Σύρο, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τόσο το Forum του INSULEUR όσο και το Συμπόσιο Aegean Cuisine 2025 μέσω του καναλιού του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο YouTube.
