Ο γαμήλιος τουρισμός στην Κύπρο | 600 κρατήσεις στην Αγία Νάπα
Η Κύπρος, χώρα η οποία βασίζεται στην τουριστική βιομηχανία, καταβάλλει προσπάθεια για το rebranding της νήσου και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως του γαμήλιου τουρισμού.
Παρά το γεγονός ότι ο γαμήλιος τουρισμός της Αγίας Νάπας δέχθηκε πλήγματα από διεθνείς εξελίξεις, όπως τις συρράξεις σε Ουκρανία και Γάζα και από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αυτή η μορφή τουρισμού εξακολουθεί να αποτελεί βασική πηγή εσόδων. Μάλιστα οι πολιτικοί γάμοι στο εν λόγω τουριστικό θέρετρο αναμένεται να ανέλθουν το 2024 στους προ πανδημίας αριθμούς.
Οι τοπικές αρχές της Αγίας Νάπας επενδύουν πολλά στον συγκεκριμένο τομέα, καθορίζοντας, μεταξύ άλλων ενεργειών, συγκεκριμένες ειδυλλιακές παραλίες για την τέλεση των γάμων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στοιχεία, έχουν ήδη γίνει για φέτος γύρω στις 600 προκρατήσεις για τέλεση πολιτικών γάμων στην Αγία Νάπα. Ουσιαστικά το 2022, πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, έγινε επανεκκίνηση στον γαμήλιο τουρισμό. Το 2020 οι γάμοι ανήλθαν σε 140, το 2021 σε 360, ενώ το 2022 τελέστηκαν συνολικά 885 πολιτικοί γάμοι. Ειδικότερα για το 2023 η εκτίμηση ήταν ότι ο αριθμός των γάμων θα άγγιζε τα επίπεδα προ κορωνοϊού, εάν δεν συνεχιζόταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τελικά το 2023 οι γάμοι αποκλειστικά με ζευγάρια από τις δύο εμπόλεμες χώρες δεν ξεπέρασαν συνολικά τους 80. Μείωση παρατηρήθηκε και στους γάμους με ζευγάρια από το γειτονικό Ισραήλ, εξαιτίας του πολέμου. Η πλειοψηφία των γάμων προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλά μάλιστα ζευγάρια συνδυάζουν γάμο και μήνα του μέλιτος στην Αγία Νάπα. Ακόμα όμως και από το Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρήθηκε μείωση στον γαμήλιο τουρισμό το 2023, εξαιτίας της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Αυτός θεωρείται και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο την περσινή χρονιά ο συνολικός αριθμός των πολιτικών γάμων μειώθηκε στους 650. Πάντως έχουν ξεκινήσει να αναδύονται και να εκφράζουν ενδιαφέρον για πολιτικούς γάμους και άλλες αγορές, όπως η Λιθουανία και η Εσθονία.
Συνολικά, ο γαμήλιος τουρισμός είναι ιδιαίτερα κερδοφόρος για τον Δήμο Αγίας Νάπας, ο οποίος παρέχει ξεχωριστές υπηρεσίες και σημαντικά σημεία αναφοράς για την τέλεση γάμων, όπως παραλίες, πολιτιστικά σημεία, πάρκα κ.α. Ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει καθορίσει συγκεκριμένες παραλίες για την τέλεση πολιτικών γάμων, με τις πιο δημοφιλείς την «Άμμο του Καμπούρη», την Αγία Θέκλα και το «Βότσαλο». Το κόστος ενός πολιτικού γάμου ανέρχεται σε 280 Ευρώ, ενώ υπάρχει έξτρα χρέωση, που ξεκινά από 200 Ευρώ ανάλογα με τον χώρο της τελετής (ξενοδοχείο, παραλία κτλ). Δημοφιλείς τόποι τέλεσης γάμων είναι επίσης ο Πρωταράς και η Πάφος.
Τα ζευγάρια από το Η.Β., που αποτελούν την πλειοψηφία του γαμήλιου τουρισμού, συνοδεύονται, ως επί το πλείστον, από αριθμό καλεσμένων, από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Αυτό συνεπάγεται σημαντικό αριθμό διανυκτερεύσεων σε καταλύματα της περιοχής και έσοδα από τις μετακινήσεις τους. Ωφελούνται όχι μόνον επιχειρήσεις και Δήμοι αλλά και το σύνολο των κλάδων της τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής.
Σημειώνεται επίσης ότι για κάθε γάμο στο νησί οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία ανέρχονται σε 30 τουλάχιστον (φίλοι και συγγενείς των νεόνυμφων), ενώ σύμφωνα με την πλατφόρμα Bookyourweddingday ο γαμήλιος τουρισμός αποφέρει στην κυπριακή οικονομία, πέραν των 100 εκατ. Ευρώ ετησίως. Σύμφωνα δε, με την ίδια πλατφόρμα, η Κύπρος αποτελεί ιδανικό προορισμό γαμήλιου τουρισμού, λόγω της απλοποίησης των διαδικασιών κράτησης πολιτικού γάμου για τουρίστες, της μείωσης της γραφειοκρατίας, των τοπίων της χώρας και του επαγγελματισμού όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
- Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Λευκωσία.