Ποιος ελληνικός προορισμός είναι στις λιγότερο ασφαλείς ευρωπαϊκές πόλεις
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η Σόφια, η Ρώμη και η Αθήνα, οι τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν θεωρούνται τα πιο ασφαλή μέρη για να περπατήσετε τη νύχτα, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ποιότητα Ζωής.
Η Κοπεγχάγη, το Οβιέδο και η Λιουμπλιάνα, από την άλλη πλευρά, είναι οι πιο ασφαλείς πόλεις, όπως λέει το 87% των κατοίκων.
Ποιες είναι οι λιγότερο ασφαλείς πόλεις στην Ευρώπη
- Σόφια
- Μίσκολτς
- Οστράβα
- Κωνσταντινούπολη
- Λιέγη
- Νάπολη
- Μασσαλία
- Αθήνα
- Ρώμη
Το υψηλότερο αίσθημα ασφάλειας αναφέρεται σε μικρότερες πόλεις, σύμφωνα με 75% των κατοίκων σε μέρη με λιγότερους από 250.000 κατοίκους, σε αντίθεση με το 67% σε πόλεις με πληθυσμό που κυμαίνεται από ένα έως πέντε εκατομμύρια.
- Γενικά, οι πόλεις στα κράτη μέλη της Νότιας Ευρώπης θεωρούνται λιγότερο ασφαλείς από εκείνες σε άλλες περιοχές.
Αν και δύο νότιες πόλεις -το Οβιέδο στην Ισπανία και η Μπράγκα στην Πορτογαλία είναι από τις πιο ασφαλείς πόλεις στην Ευρώπη – η Ρώμη, η Αθήνα και η Νάπολη συνεχίζουν να κατατάσσονται χαμηλά. - Σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, το ποσοστό των ανθρώπων που αισθάνονται ασφαλείς περπατώντας στην πόλη τη νύχτα είναι υψηλότερο στο 69%. Οι περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων είναι δεύτερες (68%).
- Η Τουρκία ακολουθεί την τρίτη θέση με το 67% να θεωρεί ασφαλείς τις πόλεις.
Σημαντικές διαφορές μεταξύ των πόλεων εντός της ίδιας χώρας | Τι ισχύει σε Ελλάδα
Το ποσοστό των κατοίκων που αναφέρουν ότι αισθάνονται ασφαλείς περπατώντας τη νύχτα μπορεί να διαφέρει σε πόλεις εντός της ίδια χώρας.
- Γαλλία (Μπορντό 82%, Μασσαλία 43%)
- Βέλγιο (Λιέγη 44%, Αμβέρσα 73%)
- Βουλγαρία (Σόφια 48%, Μπουργκάς 66%)
- Τσεχία (Οστράβα 45%, Πράγα 62%)
- Ελλάδα (Αθήνα 40%, Ηράκλειο 68%)
- Ιταλία (Ρώμη 37%, Βερόνα 64%)
- Ρουμανία (Βουκουρέστι 58%, Κλουζ-Ναπόκα 80%)
- Τουρκία (Κωνσταντινούπολη 44%, Αττάλεια 80%)
Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Αλβανία, η Κροατία, η Μάλτα και η Πολωνία, παρουσιάζουν ελαφρώς υψηλότερες βαθμολογίες σε επίπεδο πόλης από ό,τι σε εθνικό επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά, στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία, οι βαθμολογίες σε επίπεδο πόλης είναι σημαντικά χαμηλότερες από τους εθνικούς μέσους όρους.
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης ότι οι γυναίκες τείνουν να αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς στις πόλεις από τους άνδρες, με ένα αναφερόμενο ποσοστό ασφάλειας 67% σε σύγκριση με 72%.
Ομοίως, οι κάτοικοι ηλικίας 55 ετών και άνω, καθώς και οι άνεργοι, εκφράζουν χαμηλότερα αισθήματα ασφάλειας σε σύγκριση με τις νεότερες γενιές και τα άτομα με πλήρη απασχόληση.
Το μορφωτικό επίπεδο συσχετίζεται επίσης με την αντιληπτή ασφάλεια, καθώς το 71% των κατοίκων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρουν ότι αισθάνονται ασφαλείς στην πόλη τη νύχτα, σε αντίθεση με το 67% εκείνων με βασική εκπαίδευση.